top of page

Zaposlitev ali samozaposlitev?

Trg dela danes in trg dela 30 let nazaj, sta dve popolnoma različni entiteti. Izobrazba je v prejšnjih generacijah predstavljala zagotovilo za uspešen vstop na trg delovne sile, danes pa je to prej izjema kot pravilo. Je še smiselno iskati pravega delodajalca, pošiljati prošnje, na katere skoraj ne dobimo več odgovora ali se je bolje samozaposliti?



Večina diplomantov se po statističnih podatkih SURS-a po zaključku študija prijavi na zavod za zaposlovanje. Tudi tisti, ki so med časom študija pridno nabirali delovne izkušnje se soočajo z isto realnostjo. Ste se že kdaj odpravili na razgovor, kjer so vam ponudili pogodbeno delo, zaposlitev preko lastnega s.p.-ja ali vam namignili, da bi vas vzeli, v kolikor si lahko pridobite status študenta? Na žalost je to realna slika na slovenskem zaposlitvenem prostoru, ki onemogoča posameznikom pravico do socialne varnosti in jim ne daje nikakršnega zagotovila za redni mesečni prihodek. V prejšnjem članku smo že pisali o novih kreditnih pogojih, ki so začeli veljati pred nekaj mesecih, kar pa ne preseneča, saj je strah bank o nezmožnostih odplačevanja kredita glede na takšne situacije, upravičen.


Za delojemalca so najbolj optimalne tiste pogodbe delovnih razmerij, ki se sklenejo za nedoločen čas in zagotavljajo največjo socialno varnost, redno izplačevanje plače, malice, stroškov prevoza na delo in regresa. Poleg tega pa je za delavca poskrbljeno v času bolniške in porodniške odsotnosti. Po pregledu prostih delovnih mest na Zavodu za zaposlovanje in portalu MojeDelo.com, pa ugotavljamo, da je več kot polovica delovnih mest vezana za določen čas, pogodbeno ali občasno delo ali delo preko s.p.-ja. Oblika takšnih zaposlitev, ki trajajo določen čas, naj bi se praviloma uporabljala le za nadomeščanje začasno odsotnega delavca, začasno povečan obseg dela ali pa za opravljanje sezonskega dela. S sklenitvijo takšnih pogodb ima zaposleni manj pravic in ugodnosti, prav tako pa delavec nima neke posebne varnosti pred odpovedjo.


Dobrodošli v poplavi s.p.-jev


Po podatkih agencije Ajpes, je bilo na 31.12.2019 registriranih kar 98.094 s.p.-jev, kar je skoraj polovica vseh poslovnih subjektov v Sloveniji. Za primerjavo; leta 2014 je bilo zabeleženih 64.351 samozaposlenih, v letu 2005 pa je ta številka znašala le 50.146. Takšna eksponentna rast je posledica dveh dejavnikov:


- Povečanje števila zaposlitev preko s.p.-ja

- Spremembe potreb in želj prebivalstva


Kot smo že omenili, je vse pogostejša praksa, ko novi delojemalec delo opravlja preko statusa samostojnega podjetnika. Delo preko s.p.-ja omogoča precej več fleksibilnosti in manj odgovornosti za delojemalca in delodajalca, dodatno pa delojemalcu zagotavlja boljši neto izkupiček za opravljeno delo in ni zavezan k opravljanju dela samo za enega naročnika.



Poleg sprememb na zaposlitvenem področju, pa moramo upoštevati tudi trende, želje in potrebe prebivalstva, kjer je mogoče zaznati naraščajočo potrebo po večji avtonomiji in večji mobilnosti. Kot samostojni podjetnik si lahko sami oblikujete svoj urnik dela, iščete stranke na svoj način in sami odločate v vseh procesih poslovanja. Prav tako pa raziskave kažejo, da samozaposleni v povprečju zaslužijo več kot redno zaposleni.


Seveda pa se tudi samozaposleni srečujejo z raznimi tveganji, kot so koriščenje dopusta, bolniška odsotnost, slabši pogoji za pridobitev kredita ter skrb glede višine pokojnine.


Sodobni trendi, ki se odražajo pri najmlajših generacijah, ko vstopajo na trg dela, zajemajo veliko več kot zgolj varnost zaposlitve in redni mesečni prihodek. Avtonomija je ena izmed pomembnejših, tukaj pa so tudi želja po razvijanju lastnega potenciala, znanj in kompetenc ter fleksibilnost pri delu. Zato v kolikor želijo delodajalci privabljati kvaliteten kader, ki bo predstavljal nepogrešljiv člen v njihovi verigi zaposlenih, morajo upoštevati želje in potrebe posameznikov, znati razvijati njihov potencial in ustvarjati vključujoča delovna mesta. Skupaj z reformami v zakonodaji, ki so nujno potrebne za spodbujanje gospodarstva v državi pa imamo tukaj formulo za finančni uspeh podjetij in blaginjo prebivalstva.

 

Odločitev o redni zaposlitvi oziroma samozaposlitvi je prepuščena vsakemu posamezniku, jasno pa je, da imata obe obliki svoje prednosti in slabosti. V kolikor imate vprašanja glede delovnih razmerij ali pa potrebujete več informacij glede samozaposlitve in ustanovitve svojega podjetja, nam pišite na office@r-podpecan.si ali pa nas pokličite vsak delovnik med 8:00 in 14:00 uro na 03 490 75 70.

772 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page