top of page

Ste utrpeli škodo ob poplavah? To morate vedeti..

Ste med poplavami utrpeli gospodarsko škodo na vaši nepremičnini, avtomobilu ali drugemu premoženju?


Najprej poiščite zavarovalno polico in temeljito preverite, kaj vse imate zavarovano in za kakšen znesek. Zavarovanje, ki krije škodo zaradi poplav je sicer eno dražjih zavarovanj, povprečna poplavna zavarovanja pa po navadi krijejo škodo do 10.000 evrov.


V kolikor svojega premoženja nimate zavarovanega proti poplavam, in npr. zavarovanje sklenete danes, vam bo veljalo šele od jutri dalje, škode za nazaj pa ne boste mogli uveljavljati.



Kaj narediti, če vam je poplavilo vozilo?

Poplavljenega vozila ne poskušajte zaganjati, potisnite ga na suho mesto, odklopite akumulator in pokličite avtovleko za prevoz do najbližje servisne delavnice. Pred kakršnimkoli posegom, fotografirajte nastalo škodo z različnih zornih kotov in od serviserja zahtevajte seznam in specifikacijo stroškov. V kolikor je vaš avtomobil zalilo od znotraj, lahko pričakujete, da boste za popravilo odšteli nekoliko več, voda v avtomobilu namreč zelo hitro povzroči škodo, preveriti in po potrebi je treba zamenjati vse dele, ki so prišli v stik z vodo, saj bi ostala vlaga v avtomobilu v prihodnosti lahko naredila še dodatno škodo.


Kritje škode vozila, je odvisno od zavarovalnice in od vaše zavarovalne police. Pri nekaterih zavarovalnicah je zavarovanje proti poplavi že del osnovnega paketa kasko zavarovanja, pri drugih, pa je potrebno imeti poleg splošnega kaska, še dodatni kasko, ki zajema škodo poplav.


Če je bil vaš avtomobil potopljen nad višino stranskih stekel, je zelo verjetno, da so prizadeti električna napeljava, motor in drugi deli pogonskega sklopa. Popravilo takšnega avtomobila se redko izplača, saj je potrebno zamenjati ogromno vitalnih delov in tudi potem ni zagotovila, da v prihodnosti ne boste imeli težav.


Ker bodo zavarovalnice v teh dneh imele veliko dela z obravnavanjem škodnih primerov, lahko morebitno škodo na vozilu prijavite tudi s spletnim obrazcem na spletni strani vaše zavarovalnice, ob tem pa ne pozabite pripeti tudi vseh fotografij.


Če sami zapeljete na poplavljeno območje ni zavarovalnine

Do izplačila škode zavarovanci niso upravičeni, če sami zapeljejo na poplavljeno območje. Izjema je v primeru, da ste reševali življenja ljudi in premoženja, vendar je to težje dokazljivo.



Kaj narediti, če vam je poplavilo nepremičnino?

Tudi v tem primeru najprej fotografirajte vso škodo. Zavarujte mesto, kjer je nastala škoda, da ta ne bo še večja. Zavarovalnice namreč ne krijejo posledične škode. Škodo prijavite čim prej, saj vas zavarovalnice lahko zavrnejo, če škode ne prijavite v nekaj dneh. V kolikor vam je poplava v nepremičnini uničila računalnike, stroje, ali druge stvari višje vrednosti, jih shranite do prihoda cenilca zavarovalnice.


Škodo lahko prijavite preko spletnih strani zavarovalnic, pri svojem zavarovalnem agentu, po telefonu ali pa na svoji zavarovalni enoti.


Ko pride na vrsto ocenitev škode, po prijavi na zavarovalnico, pričakujte cenilca, ki po navadi pride v nekaj dneh, za termin se sami dogovorite. Sledi izplačilo škode. Če škodo zavarovalnica obračunava "po cenitvi", to pomeni, da ne potrebujete nobenih računov. Cenilec izvede popis in obračun nastale škode ter zavarovancu ponudi znesek za poravnavo nastale škode. V kolikor se škoda rešuje "po računu", pa vam cenilec ob ogledu in popisu nastale škode, določi vrsto sanacije in izvajalca, škodo pa vam plačujejo po prejetih računih.


Pri zavarovanju nepremičnin je zelo pomembno, da je zavarovalna vsota (vrednost vaše hiše) enaka novi vrednosti (gradbena vrednost hiše, če bi jo morali še enkrat sezidati). S tem je hiša zavarovana 100-odstotno, če pa zavarovalna vsota ni enaka novi vrednosti vaše hiše, imate nepremičnino podzavarovano. Torej, če imate hišo 50-odstotno podzavarovano, bi vam v primeru 10.000 evrov škode na oknih zavarovalnica poplačala le 5.000 evrov.


V primeru tokratnih poplav bo veliko škodnih zahtevkov, s tem pa se lahko podaljša tudi čas reševanja vašega zahtevka.



1,636 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page